DAJTE SI RYŽU. ČI UŽ ŠPORTUJETE ALEBO NIE

 

AUTOR: REDAKCIA

ZDROJ: CVICTE.SK

 

KEĎ SA POVIE SLOVO RYŽA, VEĽA ĽUDÍ SI PREDSTAVÍ IBA BIELU ROZVARENÚ PRÍLOHU NEVÝRAZNEJ CHUTI. JE TO CHYBA, PRETOŽE RYŽA V SEBE SKRÝVA OVEĽA, OVEĽA VIAC.

 

VŠEOBECNE JE ZAUŽÍVANÉ, ŽE NAJLEPŠOU JE HNEDÁ RYŽA. NIE JE TO VŠAK TAK. HNEDÁ RYŽA OBSAHUJE FYTÁTY, KTORÉ BLOKUJÚ VSTREBÁVANIE OSTATNÝCH ŽIVÍN, NAPRÍKLAD NIEKTORÝCH VITAMÍNOV A MINERÁLOV (FE, ZN, CA...). TAKŽE HOCI HNEDÁ RYŽA OBSAHUJE VYŠŠÍ PODIEL MINERÁLOV A VITAMÍNOV, FYTÁTY ICH ÚČINOK RUŠIA, A PRETO JE PRÍNOS HNEDEJ RYŽE PRE VAŠE TELO VIAC-MENEJ NULOVÝ. PRÁVE PRETO JE VHODNEJŠIE - AJ S OHĽADOM NA CHUŤ, VÝŽIVU A CENU - JESŤ BIELU RYŽU.

 

PREČO JESŤ RYŽU PRAVIDELNE

 

RYŽA JU VEĽMI VHODNÉ PRIJÍMAŤ ČI ŠPORTUJETE ALEBO NIE. TELU PRINÁŠA VEĽMI VEĽA VÝHOD. POZRITE SI PREHĽAD TÝCH NAJDÔLEŽITEJŠÍCH:

 

 

TOTO STE O RYŽI ASI NEVEDELI

 

RYŽA JE PLODINOU, KTORÁ ŽIVÍ VÄČŠINU OBYVATEĽOV ZEMEGULE A PESTUJE SA UŽ TISÍCKY ROKOV. NO TIETO ZAUJÍMAVOSTI STE O NEJ MOŽNO EŠTE NEPOČULI.

 

NIE JE PRESNE ZNÁME, ODKIAĽ RYŽA POCHÁDZA. NIEKTORÍ HISTORICI TVRDIA, ŽE TÁTO PLODINA POCHÁDZA Z AFRIKY, INÍ ZASA, ŽE RYŽU DALA SVETU ÁZIA. KONKRÉTNEJŠIE JUHOVÝCHODNÁ ÁZIA. PRVÁ ZMIENKA O JEJ PESTOVANÍ VŠAK POCHÁDZA Z THAJSKA A ČÍNY. BOLO TO V ROKOCH 4000 A 5000 PRED KRISTOM.

 

DIVOKÝ TYP RYŽE BOL TYPICKÝ NAJMÄ PRE INDIU. V EURÓPE UZRELA SVETLO SVETA V ROKU 800 PRED KRISTOM. V ROKU 700 PO KRISTOVI SA DOSTALA AJ DO ŠPANIELSKA. V 15. STOROČÍ SA ROZŠÍRILA DO TALIANSKA, FRANCÚZSKA A NAKONIEC I NA ĎALŠIE KONTINENTY.

 

TAK AKO JE U NÁS NAJTYPICKEJŠOU A NAJZÁKLADNEJŠOU POTRAVINOU CHLIEB, TAK JE PRE NIEKTORÉ KULTÚRY PRÁVE RYŽA. JE SÚČASŤOU KAŽDÉHO JEDLA POČAS CELÉHO DŇA.

 

ROZŠÍRENIE RYŽE NA JUHU A V STREDE ČÍNY MALO ZA PRÍČINU ZVÝŠENIE POČTU OBYVATEĽOV - POČAS 10. A 11. STOROČIA SA ZDVOJNÁSOBIL.

 

200 ROKOV PRED KRISTOM SA V ČÍNE OBJAVIL NOVÝ TYP PAPIERA. NEBOL VŠAK URČENÝ NA PÍSANIE. POUŽÍVALI HO NA BALENIE RYŽE.

 

V ČÍNE SA POD POJMOM RYŽA ROZUMIE POTRAVA. DOSLOVA PREŽITIE.

 

RYŽA MÁ SVOJU TRVANLIVOSŤ A ÁNO, AJ ONA SA MÔŽE POKAZIŤ. MÔŽE SA TAK STAŤ PO ŠTYROCH MESIACOCH AŽ ROKU. VŠETKO ZÁLEŽÍ NA SPÔSOBE SKLADOVANIA A VLHKOSTI.

 

RYŽA MÔŽE ČLOVEKA ZABIŤ. SUROVÁ ALEBO NEDOSTATOČNE UVARENÁ RYŽA V SEBE SKRÝVA BAKTÉRIE, VĎAKA KTORÝM SI MÔŽETE PRIVODIŤ OTRAVU JEDLOM. TAKTIEŽ AK UŽ MÁTE RYŽU SKLADOVAŤ, USKLADNITE JU IHNEĎ PO VARENÍ V CHLADNIČKE. PO VYBRATÍ Z CHLADNIČKY JU PRED JEDENÍM ZNOVA RIADNE ZOHREJTE.  A SKONZUMUJTE DO MAX. DVOCH DNÍ.

 

V KRAJINÁCH S RYŽOVÝMI POLIAMI A TERASAMI, KTORÉ SÚ UŽ SAMÉ O SEBE VEĽMI PEKNÉ A FOTOGENICKÉ NA POHĽAD, FARMÁRI ZAČALI VYSÁDZAŤ RÔZNE DRUHY RYŽE, MNOHÉ AJ V INÝCH FARBÁCH, NAPRÍKLAD ŽLTEJ A TÝM VYTVÁRAJÚ NA RYŽOVÝCH POLIACH NÁDHERNÉ OBRAZCE ČI DOKONCA UMELECKÉ DIELA V TVARE NAPRÍKLAD MONY LISY ALEBO NAPOLEONA.

 

RYŽU TREBA PRED VARENÍM PREPLÁCHNUŤ ČIROU VODOU. TO ZABEZPEČÍ, ABY SA Z NEJ ODSTRÁNILI ÚLOMKY AKO I ŠKROB Z JEJ POVRCHU A VÝSLEDKOM BOLA NADÝCHANEJŠIA RYŽA. NEPLATÍ TO VŠAK PRE VŠETKY DRUHY RYŽE. NAPRÍKLAD TAKÁ SUSHI RYŽA ČI RISOTTO RYŽA SA PRED VARENÍM OPLACHVAŤ NEMUSÍ.

 

NAPARENÁ RESP. DUSENÁ RYŽA NIE JE V SKUTOČNOSTI DUSENÁ. VEĎ JU PREDSA VARÍME VO VODE. ČIŽE JE VARENÁ. DUSENÉ SÚ IBA NIEKTORÉ DRUHY RYŽE, AKO NAPRÍKLAD LEPKAVÁ RYŽA.

 

RECEPT NA ZÁVER - KOKOSOVÁ RYŽA

 

RYŽOVÝ NÁKYP NEPATRIL U MNOHÝCH ĽUDÍ MEDZI OBĽÚBENÉ JEDLÁ V ŠKOLSKÝCH JEDÁLŇACH. ALE POSTUPOM ČASU A SPOZNÁVANÍM NOVÝCH MODERNÝCH POTRAVÍN, SA AJ TRADIČNÉ A ČASTOKRÁT NEZAUJÍMAVÉ JEDLÁ DAJÚ VYLEPŠIŤ. NIELENŽE CHUTIA LEPŠIE, ALE OBSAHUJÚ OMNOHO VIAC ŽIVÍN A SÚ NUTRIČNE BOHATŠIE. DÔKAZOM JE MLIEČNA RYŽA VARENÁ V KOKOSOVOM MLIEKU A DOCHUTENÁ KORENINAMI. NAJLEPŠIE CHUTÍ S JAZMÍNOVOU RYŽOU, ALE POUŽIŤ MÔŽETE AJ CELOZRNNÚ, ČI BASMATI, AJ BIELU GUĽATOZRNNÚ. TIE ZDRAVŠIE VERZIE OBSAHUJÚ MNOŽSTVO MINERÁLNYCH LÁTOK A VLÁKNINU. KOKOSOVÉ MLIEKO JE ZNÁME OBSAHOM MANGÁNU, FOSFORU, ŽELEZA, MEDI A AMINOKYSELÍN.

 

SUROVINY:

200 G RYŽE

2 DCL VODY

2 DCL KOKOSOVÉHO MLIEKA

LYŽIČKA SOLI

50 G KOKOSOVÉHO CUKRU

ŠKORICA

MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK

VANILKOVÝ STRUK

 

POSTUP:

RYŽU PREPLÁCHNITE POD STUDENOU TEČÚCOU VODOU. DAJTE DO VÄČŠIEHO HRNCA, LEBO PO UVARENÍ ZDVOJNÁSOBÍ OBJEM. PRIDAJTE SOĽ A ZALEJTE VODOU AJ KOKOSOVÝM MLIEKOM. VARTE NA SLABOM OHNI MINIMÁLNE 15 MINÚT, AŽ KÝM NEBUDE RYŽA ÚPLNE MÄKKÁ. PRIEBEŽNE MIEŠAJTE, ABY SA RYŽA ZOSPODU NEPRICHYTILA. KU KONCU PRIDAJTE CUKOR, POTOM ŠKORICU, MLETÝ MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK A VNÚTRO Z VANILKOVÉHO STRUKU. PO ODSTRÁNENÍ Z PLAMEŇA NECHAJTE EŠTE 10 MINÚT POSTÁŤ. SERVÍRUJTE S DEZERTNOU VIDLIČKOU A EXOTICKÝM OVOCÍM.

 

ODPORÚČAME DMBIO CELOZRNNÁ BASMATI RYŽA, 500 G. NELÚPANÁ RYŽA SO SVOJOU TYPICKOU ORECHOVOU PRÍCHUŤOU OBSAHUJE LÁTKY OKRAJOVÝCH VRSTIEV ZRNA A MÁ JEMNÚ NEZAMENITEĽNÚ CHUŤ. ZAKÚPITE V SIETI OBCHODOV DM DROGERIE MARKT.